
Światowy Dzień Pszczół obchodzony jest co roku 20 maja. Jego celem jest podkreślenie znaczenia pszczół dla pozyskiwania żywności i zwrócenie uwagi na zagrożenia dla tych owadów. Warto pamiętać, że pszczoły zapylają aż 77 proc. gatunków roślin, z których są wytwarzane produkty spożywcze roślinnego pochodzenia.
Z tej okazji w przeddzień dnia pszczół, 19 maja w grupie ,,C” przeprowadzone zostały działania, których celem było budzenie świadomości u dzieci o pożyteczności pszczół. Podążając za myślą Alberta Einsteina, że “jeśli z Ziemi zniknie pszczoła, człowiekowi pozostaną tylko cztery lata życia; nie ma więcej pszczół, nie ma więcej zapylania, nie ma więcej roślin, nie ma więcej zwierząt, nie ma więcej ludzi…” przedszkolaki podjęły działania w celu ich bliższego poznania.
Dzieci miały okazję spróbować różnych gatunków miodu, poznać cykl rozwoju pszczół, ich budowę oraz etapy powstawania miodu. Wspólnie, z wielkim zaangażowaniem, wykonaliśmy pracę plastyczną. Razem śpiewaliśmy oraz tańczyliśmy przy piosenkach o pszczółkach.
Opracowała Magdalena Kocik